A házról és a környékről

A ház

A házat nagyszüleim építették, Szécsisziget „Újtelep” nevű részén, ami igazából egy különálló utca a falu szélén, a Kerka keleti partján. Az egész ház egy teljes felújításon esett át az utóbbi években, új nyílászárókat, és új fűtési rendszert kapott, és a felújításokat folytatjuk a továbbiakban is. Az elmúlt évben teljesen felújítottuk a konyhát, a fürdőszobát, a szobák és a nappali új padlót kapott, már klíma is van a házban. Elkészült a külső terasz is, és az öntöző végleges kiépítése is a kertben.

A házban összesen három hálószoba, valamint nappali, konyha, fürdőszoba található.

A szobák elosztása:

  • 1. hálószoba: egy dupla ágy, plusz egy egyszemélyes ágy (ls. a képen),
  • 2. hálószoba: három egyszemélyes ágy (de összetolható, ha szükséges),
  • „gyerekszoba”: egy emeletes ágy (plusz itt egy gyerekágy is, de azt bármelyik másik szobába át is tudjuk vinni),
  • nappali: szükség esetén van egy ággyá alakítható kanapé (egész kényelmes alvásra is két személyre).

Minden szobában van egy szekrény (fele polcos, fele akasztós).

Berendezés

Találsz a konyhában mindent, amire szükséged lesz: edények, tányérok, poharak, evőeszközök természetesen, de van nálunk kávéfőző, mikró, sütő, tűzhely, mosogatógép, teafőző, etetőszék.

Van szárítós mosógép, amit használhatsz, ha szükséges, illetve van egy pelenkázó és gyerekfürdető is a fürdőben.

A szobákban (ahogy korábban olvashattad) dupla és egyszemélyes ágyak is vannak, és minden szobában egy ruhásszekrény. Mivel az utcában nem nagyon van forgalom, nyugodtan tudsz pihenni bármelyik napszakban, minden szobában van redőny is, és minden ablakon szúnyogháló. Egy gyerekágyat is találsz a házban, ezt bármelyik szobába be tudjuk készíteni.

A nappaliban található egy ebédlőasztal öt székkel, valamint egy kanapé, dohányzóasztallal. Itt van egy TV is, de reméljük, erre ritkán lesz szükségetek.

Internet van a házban természetesen, és gyerekcsatornák is vannak a TV-n, de filmeket is találsz, amiket bármikor megnézhetsz.

A ház körül találsz még bicikliket, amiket szabadon használhatsz (2 férfi és 2 női vázas), illetve grillezési, bográcsozási lehetőség is van, a kertben tavasztól őszig kényelmes kerti bútorok, melyeken nyugodtan lehet „hesszelni” egész nap.

Megérkezéskor igyekszünk tájékoztatni mindenféle programlehetőségről, illetve látnivalóról a környéken, de akár itt az oldalunkon is tájékozódhatsz előre, hogy milyen szórakozási, vagy pihenési lehetőségek vannak. Amennyiben bármelyik program vagy látványosság érdekel, és többet szeretnél róla tudni, nyugodtan kérdezz, segítünk odatalálni, lefoglalni, megrendelni, elmondani a részleteket.

A házhoz tudsz előre ebédet is rendelni, ebben is tudunk segíteni, menü rendelésre van lehetőség, a részletekről egyeztetünk, ha szeretnéd. Ha már a megérkezéskor szeretnél ebédet, kérjük jelezd a foglaláskor, hogy megrendeljük neked.

Bevásárlási lehetőség a faluban nem sok van (van egy élelmiszerbolt, ami délelőtt van nyitva), ezért inkább hozz magaddal, amire szükséged lesz. Ha mégis kellene valami, ami a kisboltban nincs, akkor Lovásziban (5km), Lentiben (10km), Lendván (20km), vagy Letenyén (23km) találsz legközelebb közepes, vagy nagyobb boltokat (CBA, Penny Market, Aldi/Hofer, Lidl stb.).

A házba bejöhet a kutyusod is (ha szeretnéd, akkor a cicád is), amennyiben amúgy is benti kutyáról (vagy cicáról) van szó, találsz egy kutyafekhelyet is, ha nem válogatós az eb, nyugodtan használjátok (etető és itatótál is van). Biztonságos sétához találsz kutyára való láthatósági mellényt, három méretben is (már csak kettő, mert valakinek megtetszett az egyik 😀 ).

Szécsisziget

A falu a Zalai dombság Mura és Zala folyók völgyei által közrefogott területen, a Közép-Zalai dombságon, a Kerka folyó partján helyezkedik el, Lentitől 10 kilométerre. Ez a kis település, nem messze található a szlovén határtól. A Cserta a falu közelében torkollik a Kerkába, amely itt tör át a Zalai dombvidék délnyugati, meredek nyúlványait a Lenti-Lendvai-hegy között, s köti össze a Lenti-síkságot a Muraközzel. A két patakon valaha sok vízimalom működött. A falu a Kerka „teraszára”, annak egyik kis szigetére épült. Hídja köti össze a Lovászi-Lenti és Tormafölde-Páka útvonalakkal. Megközelíteni ezt a falut, Zalaegerszegről a 75-ös, Nagykanizsáról az M7-es és M70-es úton lehet.

Az ősi település a dombok szélén, az erdő tövében helyezkedett el (ahol a ház is található). Később került a falu a Kerka partjára. A Kerka adta mocsaras vidék kitűnő búvóhelyül szolgált a lakosság számára különböző meghurcoltatások elől.

Zalai-dombság

A Zalai-dombság Magyarország nyugati határszélén, a Nyugat-magyarországi peremvidéken elterülő földrajzi középtáj. A dombhátakon fennmaradt a folyóvízi kavicstakaró, a jégkorszaki szélbarázdákban kialakult völgyek némelyike az egykori Pannon-tenger pliocén korú üledékeit is feltárja.

A sűrű, csaknem párhuzamos, de dél felé kissé szétterülő, mélyen bevágódó völgyek erősen tagolják a felszínt. Ez a felszabdaltság nem kedvezett a nagyobb települések kialakulásának, így vált jellemzővé a „szeges” falutípus.

Legjelentősebb folyója a Zala, a Balaton legfőbb vízszállítója.

Területének nagy hányadát erdő borítja, az országos átlagnál kevesebb a szántóföld.

Nyersanyagai közül a szénhidrogén, az építőanyagok és termálvíz emelendő ki. A mára jórészt kiapadt kőolaj- és földgázkészletek kiaknázására alakult meg a Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság (MAORT), amely az államosítás után is a terület fejlődésének egyik mozgatórugója maradt.

A dombság két legnagyobb városa Zalaegerszeg és Nagykanizsa.